Wat is Zentangel

Zentangle is een kunstvorm, maar ook een meditatie, ontwikkeld door artieste/calligrafe Maria Thomas en meditatie-monnik Rick Roberts in de Verenigde Staten. 
Rick zag hoe Maria prachtige letters aan het versieren was.  Ze leken op de mooie initialen in ‘The Book of Kells’, het beroemde manuscript dat rond het jaar 800 door Keltische monniken geschreven werd en beschouwd wordt als een hoogtepunt van de Westerse calligrafie.
Hij sprak haar aan en toen leek het net alsof Maria uit een ‘bijna-trance’ kwam. Zijzelf omschreef deze ervaring als een gevoel van vrijheid, welzijn en totale ontspanning, gecombineerd met complete focus, aandacht.  Daarin herkende Rick datgene wat er bij een meditatie gebeurt, iets waar hij 17 jaar ervaring mee had opgedaan. Zo begon hun ontdekkingsreis, waarbij ze meditatie en tekenen combineerden  tot een eenvoudige en elegante methode, die ze de naam ZENTANGLE gaven.
Tangle in het Engels betekent ‘wirwar, knoop’ maar ook wel ‘omarming’.

En ‘zen’ is genoemd naar de Japanse vorm van Boeddhisme:  je zoekt naar leegte, wijsheid en stilte, zoals Boeddha dat óók deed.

Hoe ingewikkeld Zentangles ook lijken, zij zijn eenvoudig te tekenen met simpele, herhalende lijnen. Op die manier is het mogelijk om met ontspannen aandacht prachtige abstracte kunst te creëren.

Zentangle kun je gebruiken om creativiteit te stimuleren, aandacht te verhogen, je vaardigheden te onderhouden of nieuwe vaardigheden te ontwikkelen, je gemoedstoestand te veranderen, je zelfvertrouwen te verhogen of gewoon om iets moois te creëren.

Verschil tussen doedelen en zentangelen

Doedelen is schetsen zonder duidelijk doel. Terwijl je met je gedachten ergens anders bent, krabbel je onbewust tekeningetjes op een stuk papier. Iedereen doet dat wel eens, bijvoorbeeld tijdens telefoongesprekken, lange schooldagen of saaie vergaderingen. 
Doedelen gebeurt onbewust, zentangelen bewust en uiterst geconcentreerd.